Mijn favorieten

Kopen

Ben je op zoek naar een (nieuw) appartement of huis in Utrecht of Houten maar zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je jouw nieuwe woning zelf al gevonden maar ben je onervaren of onzeker over het vervolgtraject? Wij maken jouw zoektocht in Utrecht en Houten en het aankoopproces veel gemakkelijker en aangenamer. Wij hebben alle middelen en kennis in huis en wij kennen de markt, de buurt en de woningen in Utrecht en Houten. Bovendien onderhouden wij goede contacten met bouwkundigen en andere adviseurs, wat bijdraagt aan een optimale begeleiding van jouw aankoop!

De aankoopmakelaar, zin- of onzin?

Regelmatig krijg ik de vraag wat de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar is, want een woning aankopen is zo moelijk toch niet? Gewoon Funda afstruinen en ervoor gaan als je een leuk huis gezien hebt. De actualiteit is echter dat steeds meer kopers ons inschakelen voor de begeleiding bij de aankoop van hun nieuwe huis. Waarom? Dat leg ik je graag uit.

Allereerst begint het al met het aanbod. Funda staat vol met aanbod, je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar erger nog, veel woningen staan al snel als ‘verkocht (onder voorbehoud), er zijn blijkbaar meer kapers op de kust. Een aankoopmakelaar weet vaak al eerder dat er interessante woningen op de markt komen, zelfs al voordat deze op Funda verschijnen. De aankoopmakelaar kan er dus voor zorgen dat je er ‘op tijd’ bij bent.

Maar dan? Je droomhuis komt voorbij en dan? Een aankoopmakelaar gaat samen met je de woning bekijken. Hij (of zij) kent de markt en weet of de vraagprijs marktconform is. Hij denkt mee of de woning wel bij je past, nu maar ook in de toekomst. Hij kent de stad, de goede en minder goede plekken, is dit wel jouw buurtje, of wellicht toch niet nog even verder zoeken? Hij heeft kijk op bouwkundige zaken, en waar nodig kent hij goede bouwkundigen. Niet eentje die alleen kijkt of alle binnendeuren goed sluiten, maar eentje die echt essentiele zaken onderzoekt, echt het dak op gaat, of onder de vloer door kruipt. Een aankoopmakelaar voert namen jou de onderhandelingen, hij speelt dat spel dagelijks, hij kent de juiste strategie en weet hoe hij het het beste kan aanpakken. Hij begeleidt je bij het tekenen van de koopakte, een document waarvan het je waarschijnlijk begint te duizelen, lang en vol onbekende termen. En hij gaat met je mee naar de eigendomsoverdracht bij de notaris, weet wat te doen als bij de eindinspectie blijkt dat de woning niet wordt opgeleverd zoals is afgesproken.

Maar de belangrijkste taak van de aankoopmakelaar vind ik toch wel om je te behoeden voor een misstap. Graag illustreer ik dit met een concreet, actueel voorbeeld. Ik werd laatst gebeld door mensen die op eigen houtje een woning hadden aangekocht, ze wilden zo graag de woning hebben dat ze € 50.000,- boven de vraagprijs hadden geboden. Met het opmaken van de koopakte kwam de vraag van de verkopend makelaar of hun financieringsvoorbehoud wel voor het volledige aankoopbedrag gold, want als de woning getaxeerd zou moeten worden dan zou er geen taxateur zijn die tot een dergelijk hoge taxatiewaarde zou komen (lees: ‘jullie hebben echt veel en veel te veel betaald voor deze woning’). Met mij als aankoopmakelaar was hun dat niet overkomen. Een woning aankopen kan iedereen, maar voor een verantwoorde aankoop laat je je beter bijstaan door een specialist. Want wonen wil je met plezier, en niet met buikpijn of je de financiering wel gaat rond krijgen, of met de angst voor een eventuele restschuld in de toekomst. Een nieuw huis moet goed voelen, op alle fronten!